Torra läppar

Torra läppar är ett problem som ofta är svårt att bli av med och därför kan vara mycket irriterande.

Varför får man torra läppar?

Huden på våra läppar är väldigt tunn och känslig och har dessutom ett dåligt skydd mot UV-strålar. Som inte det vore nog så torkar våra läppar ut extremt lätt jämfört med resten av vår kropp. Det är när läpparna blir torra som problemen börjar och huden spricker och blir narig.

Den kanske vanligaste anledningen till torra läppar är vädret. För mycket sol eller kalla kyliga vindar kan påverka läpparna så att de blir torra. När man känner att huden börjar bli torr så är en vanlig reaktion att börja slicka på läpparna. Att slicka på torra läppar försämrar bara läget och snabbar på uttorkningen. Torra läppar kan också vara en indikation till att man lider av vitaminbrist eller är allergisk mot något.

Hur undviker man torra läppar?

Använd rätt läppbalsam. Den kanske viktigaste åtgärden för att förhindra torra läppar är att använda läppbalsam och helst innan man utsätter sig för kallt väder. De allmänna åsikterna går isär om vad som är rätt och fel men vaselin eller läppbalsam som är oljebaserade eller som innehåller vitamin E-olja brukar vara rekommenderade tips. Om man använder lipsyl så ska man vara medveten om att lipsyl i vissa fall förhindrar de torra läpparna från att återfuktas. De känns bättre eftersom läpparna för stunden känns friska men på längre sikt så har man inte löst problemet.

Som tidigare nämnt ska man undvika att slicka på läpparna eftersom det torkar ut dem ännu mer. Torra läppar beror på uttorkning så att få i sig mycket vätska är viktigt.

Undvik produkter som kan orsaka allergi. Om man misstänker att problemet med torra läppar beror på något annat så kan det vara så att det är en allergisk reaktion. Prova att inte använda kosmetika, parfym eller för mycket hårvårdsprodukter och se om läget förbättras.

Peeling på torra läppar. Det är viktigt att bli av med döda hudceller och det finns olika sätt att försiktigt peela läpparna. Du kan använda en varm handduk eller en tandborste för att försiktigt gnugga bort död hud från läpparna.

Var kan jag köpa produkter för att bli av med torra läppar?

Här nedanför syns en lista på butiker online som kan hjälpa dig att hitta läppbalsam och peeling som gör dina läppar fräschare.

Lyko.se Eleven.se Beauty Planet Bangerhead